ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ - Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

by ST Belkin on October 11, 2018
Ayurveda

Τι είναι η Αγιουρβέδα

Ίσως έχει τύχει αρκετές φορές να ακούσετε τη λέξη Αγιουρβέδα, χωρίς όμως να γνωρίζετε τη σημασία της. Αυτό συμβαίνει διότι, δυστυχώς, δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, όπως κάποιες άλλες επιστήμες. Είναι η ιδανική παραδοσιακή επιστήμη και πιστεύεται ευρέως ότι είναι το αρχαιότερο θεραπευτικό σύστημα, από το οποίο αναπτύχτηκαν όλα τα άλλα.
Γιατί όμως εμείς να θέλουμε να τη γνωρίσουμε, να μάθουμε τις διδασκαλίες της, έτσι ώστε να μπορεί ν' αποκτήσει ο καθένας από εμάς την πρακτική γνώση για την αυτοθεραπεία; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι η Αγιουρβέδα έχει αρκετά μοναδικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την υγεία στις μέρες μας, για τα οποία σας ενημερώνουμε παρακάτω:
 
1. Είναι φυσική και ασφαλής μέθοδος και ακολουθεί τη φιλοσοφία «όλα με μέτρο».
2. Θεραπεύει την αιτία της ασθένειας έτσι ώστε η ρίζα του προβλήματος να φύγει μια για πάντα.
3. Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Αγιουρβέδα δεν είναι πανάκριβες.
4. Δίνει θεραπευτικές συμβουλές, ανάλογα με το σωματικό τύπο του καθενός.
5. Συνδέει την υγεία με την πνευματικότητα. Όποια κι αν είναι τα πνευματικά πιστεύω του καθενός από εμάς, η Αγιουρβέδα μας ενθαρρύνει να τα αναπτύξουμε.
Η Αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι ο καλύτερος θεραπευτής του εαυτού του. Ο καθένας μπορεί ν' αυτοθεραπευτεί, αρκεί να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο να το θυμόμαστε, γιατί η Φιλοσοφία της Αγιουρβέδα βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μέσα τους την ικανότητα να θεραπευτούν. Όπως για παράδειγμα ένας σκύλος ξέρει, όταν έχει μια αδιαθεσία, να μην φάει τίποτα ή ακόμα όταν ψάχνει, να βρίσκει το κατάλληλο χόρτο για να τον θεραπεύσει, έτσι και μια ύπαρξη σαν την ανθρώπινη είναι αδύνατον να μην είναι ικανή να κάνει το ίδιο.
Η μελέτη της Αγιουρβέδα μπορεί να βοηθήσει εξίσου την απλή νοικοκυρά, τον γιατρό, ακόμα και τον επονομαζόμενο «ειδικό». Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί και στα ζώα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ολιστικοί εκπαιδευτές και κλασικοί γιατροί. Όλοι έχουν τη θέση τους και τη χρησιμότητα τους. Πολλά όμως λέγονται για τη νομιμότητα ενός θεραπευτή σε σχέση μ' έναν γιατρό.
Η Αγιουρβεδική άποψη είναι σε αρμονία με τους νόμους, μιας και ο πραγματικός θεραπευτής δεν ορίζει, δεν διατάζει καμιά θεραπεία, γιατί για να διατάξεις σημαίνει ότι ξέρεις περισσότερα από τον ασθενή κι ότι ο ασθενής πρέπει να υπακούει στον ειδικό. Για την Αγιουρβέδα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το σώμα, ο νους και η ψυχή του είναι ένα.

Η ιστορία της Αγιουρβέδα

Αγιουρβέδα, στην ουσία, σημαίνει «Επιστήμη της Ζωής». Έτσι την αποκαλεί ο Swami Sada Shiva Tirtha, διευθυντής του Ολιστικού κέντρου Bayville την Νέα Υόρκη. Αγιουρβέδα είναι σανσκριτικό όνομα, συνδυασμοί των λέξεων «Agush» και «Veda», που σημαίνουν «Ζωή» και «Επιστήμη» αντίστοιχα.
 
Η Αγιουρβέδα είναι ένας μέρος από τις Βέδες, τα πιο αρχαία κείμενα που έχει η ανθρωπότητα, γεμάτα σοφία για την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση και την ενότητα του με το σύμπαν. Κατά γράμμα σημαίνει -όπως προαναφέραμε- «η επιστήμη της ζωής» και είναι μια πνευματική επιστήμη για θεραπεία, πρόληψη και μακροζωία. Επίσης, ονομάζεται «Μητέρα της Ολιστικής Υγείας», γιατί εκεί έχουν τις ρίζες τους η κινεζική, η θιβετιανή και η ελληνική ιατρική.
 
Η Αγιουρβέδα προέρχεται από την Ινδία, πριν από 4.500 χρόνια περίπου, από τη βεδική εποχή. Είναι μια αρχαία ινδική θεραπευτική επιστήμη, που δίνει πλήρη κατανόηση - από το σχηματισμό του Σύμπαντος μέχρι το ανθρώπινο φυσικό σώμα. Βοηθάει να κατανοήσουμε ό,τι αφορά στα φυτά και στα βότανα, στη διαιτολόγια, στη χειρουργική και στη φυσιολογία, καθώς και στη γιόγκα, στο διαλογισμό, στην αστρολογία, στην επιστήμη των κρυστάλλων και των πολύτιμων λίθων και στην πνευματικότητα. Είναι η ίδια μια ολόκληρη επιστήμη.
 
Η Αγιουρβέδα άνθισε, αναπτύχτηκε και επηρέασε πολλές χώρες και κουλτούρες, όπως την ελληνική και τη βουδική. Με το βουδισμό εξαπλώθηκε σε Ασία, Ταϊλάνδη, Μπουτάν, Βιετνάμ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Σρι-Λάνκα και Θιβέτ. Στην Ινδία, η Αγιουρβέδα χρησιμοποιήθηκε βασιζόμενη σε αρχαία σανσκριτικά χειρόγραφα.

Αρχές της Αγιουρβέδα

Αυτή η επιστήμη περιλαμβάνει ως θεραπευτικές μεθόδους τη σωστή διατροφή, τη βοτανοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία, τη θεραπεία με κρυστάλλους, το μασάζ και την προσευχή. Κατά την άποψη αρχαίων αγιουρβεδικών σοφών, των Βιδίδ, το σύμπαν, δημιουργήθηκε από πέντε στοιχεία.
 
Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι:
Akasha (Χώρος)
Vayu (Αέρας)
Teja (Φωτιά)
Jala (Νερό)
Ptithvi (Γη)
Five elements - Πέντε στοιχεία
 
Έτσι, αφού ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος, έχει μέσα του αυτά τα στοιχεία που εκδηλώνονται ως εξής:
Ο Αιθέρας, (χώρος) σε κάποια κενά όπως τα ρουθούνια, το κενό του στόματος και το αναπνευστικό.
 
Ο Αέρας, μέσα από τους παλμούς της καρδιάς, τη συστολή και διαστολή των πνευμόνων, την κίνηση των εντέρων.
 
Η Φωτιά είναι ο μεταβολισμός. Δουλεύει στο πεπτικό σύστημα και στα εγκεφαλικά κύτταρα εκδηλώνεται ως νοημοσύνη. Επίσης, κινητοποιεί τον αμφιβληστροειδή χιτώνα που αντιλαμβάνεται το φως.
 
Το Νερό είναι απόλυτα ζωτικό για τη λειτουργία των ιστών, των οργάνων και των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού.
 
Η Γη, στο σώμα μας με τα κόκαλα, τα νύχια, τους μυς, τους τένοντες, το δέρμα και τα μαλλιά.
 
Η σύνθεση αυτών των πέντε στοιχείων στο σώμα μας εκτελεί όλες τις φυσικές και ψυχικές λειτουργίες. Σε κάθε ον αυτή η σύνθεση είναι διαφορετική και κάνει το κάθε ον μοναδικό. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν τρεις διαφορετικές συνθέσεις που είναι η Vata, η Pitta και η Kapha, γνωστή ως «Tridosha».
 
Vata
Είναι το πρωταρχικό «πνεύμα». Ο συνδυασμός των στοιχείων Akasha και Vayu, δηλαδή του Χώρου και του Αέρα. Η Vata είναι η κινητήριος ενέργεια που κυβερνά όλες τις σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο λόγος, η μνήμη.
 
Pitta
Είναι ο συνδυασμός των στοιχείων Teja και Jala, δηλαδή της Φωτιάς και του Νερού. Είναι η μεταμορφωτική ενέργεια που κυβερνά φυσικές λειτουργίες, όπως η πέψη, και πνευματικές, όπως η διανόηση, η ευφυΐα και ο ενθουσιασμός. Κυβερνά επίσης την υφή του δέρματος και την οπτική αντίληψη και δίνει χρώμα στο αίμα.
 
Kapha
Είναι ο συνδυασμός των στοιχείων Ptithvi και Jala δηλαδή της Γης και του Νερού. Είναι η συνδετική ενέργεια που κυβερνά τη λήψη τροφής και υποστηρίζει όλους τους ιστούς, τα όργανα και το μυαλό. Παίζει σημαντικό ρόλο σε συναισθήματα όπως η αγάπη, η συμπόνια, η πίστη και η υπομονή και δίνει σταθερότητα στο μυαλό και στη μνήμη. Κυβερνά επίσης: τη λίπανση των αρθρώσεων και τις κρατάει μαζί. Βοηθάει στην έκκριση σιέλου που είναι σημαντική για τη γεύση και για την πρωταρχική πέψη της τροφής.
 
DHATUS
Η Αγιουρβέδα λέει ότι το σώμα είναι φτιαγμένο από επτά dhatus (ιστούς), που προμηθεύουν θρέψη και υποστήριξη στο σώμα. Αυτοί είναι:
Rasa: Πλάσμα, υγρά
Rakta: Αίμα
Mamsa: Μύες που σκεπάζουν χα οστά και κινούν τις αρθρώσεις.
Meda: Λίπη που προμηθεύουν λίπανση και ελαστικότητα
Asthi: Οστά που υποστηρίζουν και συνθέτουν το σώμα
Majja: Μυελοί των οστών
Shukra: Γονιμοποιά υγρά

Οι ιδιότητες των doshas στο σώμα μας

Το vata έχει τις εξής ιδιότητες:
Κρύο, Ξηρό, Τραχύ, Γρήγορο, Κινητικό. Το άτομο vata έχει συχνά κρύα χέρια και πόδια, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά. Το δέρμα του είναι τραχύ και σκάει εύκολα, ενώ η ομιλία του είναι γρήγορη. Έχει απότομες μεταβολές διάθεσης, είναι ευαίσθητο στα ρεύματα, αγχώδες και ταλαιπωρείται από την αϋπνία.
 
Το pitta έχει τις εξής ιδιότητες:
Ζεστό, Καυτερό (οξύ), Στυφό (ξινό), Υγρό. Το άτομο pittaαναψοκοκκινίζει εύκολα, έχει καούρες στο στομάχι, θυμώνει συχνά και είναι ευαίσθητο στη ζέστη. Συχνά έχει ιδρωμένες παλάμες όπως και κακοσμία στα ούρα αλλά πολλές φορές και στην αναπνοή.
 
Το kapha έχει τις εξής ιδιότητες:
Βαρύ, Αργό, Σταθερό, Μαλακό, Γλυκό. Το άτομο kapha έχει τάση για παχυσαρκία, νιώθει μόνιμη υπνηλία, νωθρότητα και κάνει υψηλό πυρετό. Η ομιλία του είναι αργή, το ίδιο και η πέψη του. Έχει όμως μια σταθερότητα και μια αυτάρκεια. Η ματιά του είναι ήρεμη και συχνά έχει προβλήματα διαβήτη.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τα προϊόντα της ayurveda του που προσφέρουμε στις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα !!!

1 comment
by maria papafotiou on November 15, 2020

καλησπερα σας!θα ηθελα καποιες συμβουλες για ενα θεμα γονιμοτητας που αντιμετωπιζω.ειμαι 36 χρονων.προσφατα αγορασα απο εσας το tone2 και το χρησιμοποιω.υπαρχει κατι αλλο που θα μπορουσα να κανω?κανοντας το τεστ της αγιουρβεδα βρεθηκα τυπος pitta.
ευχαριστω πολυ!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please note, comments must be approved before they are published


Επιστροφή στην κορυφή